flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як наявність висновків експертних установ впливає на вирішення спору

05 грудня 2016, 12:39

 Деякі категорії цивільних справ, зокрема про визнання громадянина недієздатним, про встановлення опіки чи батьківства, можуть бути розглянуті лише за наявності висновків експертної установи. Відповідну практику узагальнили в Ізюмському міськрайонному суді Харківської області.



Відповідно до ч.1 ст.143 Цивільного процесуального кодексу для з’ясування обставин, що мають значення для справи й потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд призначає експертизу за заявою сторін, які беруть участь у справі. Особи, які беруть участь у справі, мають право подати до суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Їх кількість і зміст визначається судом.
При призначенні судової експертизи керуються положеннями ЦПК, законом «Про судову експертизу», Інструкцією про призначення і проведення судових експертиз, затвердженою наказом Міністерства юстиції. Висновок експертизи є доказом у справі, лише коли її було проведено на підставі ухвали суду відповідними судово-експертними установами.
Згідно з п.5 ч.6 ст.130 ЦПК призначення експертизи входить до переліку питань, які суд вирішує при проведенні попереднього судового засідання за клопотанням осіб, що беруть участь у справі, якщо спір між сторонами до судового розгляду не врегульовано.
Стаття 239 ЦПК вказує на те, що призначення судово-психіатричної експертизи у справах про визнання фізичної особи недієздатною можливе не в будь-якому випадку, а тільки при наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я останньої. Важливою є також належна оцінка висновку експертизи, що вимагає від суду перевірити дотримання встановленої законом процесуальної форми її призначення та провадження.
Прикладом провадження з призначенням судово-психіатричної експертизи є справа №623/4483/15-ц. У ній за заявою про визнання громадянина недієздатним ухвалою від 13.10.2015 призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу у зв’язку з тим, що матеріали справи мають достатні дані про психічний розлад здоров’я, а вирішення питання про те, чи може Особа 1 розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань у галузі психіатрії. Провадження у справі зупинено на час проведення експертизи. Відповідно до її висновку від 10.11.2015Особа 1 має «стійкий хронічний психічний розлад у формі важкої розумової відсталості». За своїм психічним станом вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.
Рішенням суду від 30.11.2015 Особу 1 визнано недієздатною.
Прикладом розгляду з призначенням генетичної експертизи є справа №623/218/15-п за заявою про встановлення факту батьківства. На виконання ухвали від 27.01.2015 така експертиза проводилася в Харківському обласному бюро судово-медичних експертиз.
Відповідно до проведеної 20.02.2002 судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи була встановлена ймовірність батьківства, що не є наслідком випадкового збігу генетичних ознак в осіб, які не мають родинних зв’язків.
Ухвалою суду від 15.10.2015 заяву про
встановлення факту батьківства залишено без розгляду у зв’язку з відповідним клопотанням. Адже в цій справі вбачається спір про право, а тому вона не може бути розглянута в порядку окремого провадження.
Прикладом призначення судово-почеркознавчої експертизи є справа №623/739/15-ц за позовом до товариства з обмеженою відповідальністю про визнання договорів недійсними.
Ухвалою від 25.03.2015 призначено судово-почеркознавчу експертизу. Це зумовлювалося необхідністю перевірки достовірності договорів оренди експертами в галузі почеркознавства.
Висновком Харківської НДІСЕ ім. професора Бокаріуса від 18.06.2015 №4538 було встановлено особу виконавця записів.
Ухвалою суду від 13.07.2015 зазначену позовну заяву залишено без розгляду.